Kornati Nacionalni Park

 


Op naar Otok Murter, het eiland Murter. We willen de Kornati eilanden gaan bezoeken en Murter is daar een goede uitvalsbasis voor. Onderweg stoppen we in Zadar. We gaan daar een wandeling maken langs de zee en in het oude stadsgedeelte. Het is er echt mooi, maar zo warm! Nooit gedacht dat het in Kroatië zo warm kon zijn. Later blijkt dat het ook al lang geleden was dat het hier zo warm was! We komen op het idee om met auto en al een boot te nemen naar Dugi Otok, hier moet ook een natuurpark zijn. De prijs valt goed mee, maar het lijkt nogal lang aanschuiven in deze hitte en we doen het dan toch maar niet. Misschien later. We rijden verder naar Murter, daar zoeken we naar een camping. In het plaatsje Betina vinden we camping Kosirina. Het is een grotere camping vlak aan zee. Het is hier niet zo proper maar toch blijven we hier omdat we morgen de Kornati eilanden willen bezoeken en de boot vertrekt hier niet zo ver vandaan. We gaan naar een infokantoortje in Murter om kaarten te kopen voor de excursie naar de eilanden.

S’morgensvroeg vertrekken we naar de boot. We zullen heel de dag tussen de Kornati eilandjes varen. Er daagt veel volk op en de boot zit goed vol. Het is zalig varen tussen deze vele dorre eilandjes. Het is hier echt héél mooi, je ziet elk moment iets anders, eilandjes met hier en daar een huisje, kliffen, er wordt gezeild tussen de eilandjes.

 Het is in feite een archipel, bestaande uit een hondertal eilandjes, waarvan de meeste onbewoond. Vroeger brachten herders er hun schapen heen en zoals nog steeds op veel plaatsen in de wereld gebeurt, jaarlijks brandden ze het overgebleven gras af om een betere groei in het volgende jaar te bewerkstelligen. De ondergrond bevat echter nauwelijks aarde en het weinige dat er kon groeien, kreeg ook geen kans meer. De Kornaten hebben hun eigen aantrekkingskracht met een andere natuurlijke schoonheid.

S’middags krijgen we een grote sardien met groenten voorgeschoteld, weer lekker natuurlijk. Na het eten legt de boot aan en kan men gaan wandelen op dit eiland, maar het is weer zo warm en we gaan dan maar wat zwemmen in de zee tussen al de vissen. Het water is hier zo helder en blauw! Daarna varen we terug. Spijtig, de dag was weer te kort, hier wil ik nog wel eens komen.

Geen opmerkingen: