Risnjak Park

 


We rijden Kroatië binnen langs het grensdorpje Babno Polje. 

Een redelijk verlaten dorpje met zandwegen, de mensen kijken raar op als ze ons zien voorbij rijden. Hier komt bijna geen verkeer langs, toeristen nemen een andere grensovergang. We zien hier ook nog veel beschadigde gebouwen van tijdens de oorlog.
We rijden verder richting Crni Lug, waar we het Risnjak Park willen bezoeken. We zoeken eerst een plaatsje om te slapen. Hier in het binnenland zijn geen campings. Er is wel een “sobe”. Gast house Roukar is zoiets als een Bed and Breakfast, maar deze is wel zonder ontbijt, dus alleen kamer met een ensuite badkamer. De eigenaars zijn vriendelijke mensen en de gastheer praat heel goed Engels. Hij verwijst ons naar een restaurantje verderop om s’avonds te gaan eten. Lekker eten en goedkoop.
Ondertussen leren we ook enkele woorden “kroatisch”, de mensen vinden het altijd leuk als je ze begroet in hun eigen taal!
Na het restaurantbezoek nodigt onze gastheer ons uit om nog een glaasje te drinken. Hij zet borrelglaasjes klaar met sljivovica, straf spul! We drinken er enkele mee, maar we worden al tipsy! Er komen ook nog enkele vrienden van de gastheer over de vloer en er word pizza besteld. We proberen de volgende borrels af te slaan, we willen morgen geen kater hebben! Mensen zijn heel gastvrij maar nu gaan we toch slapen.
Volgende morgen gaan we wandelen in het Risnjak NP. Het is een oeroud bos met beuken en sparren. Hier zouden ook nog vele wilde dieren leven zoals herten, vossen, marters, maar ook bruine beren en lynxen. Maar die zien we spijtig genoeg niet. Tijdens onze wandeling zien we wel hertjes.

Na de middag rijden we verder richting kust. We stoppen in Fuzine aan een meer om wat te eten. Een mooie omgeving hier. We rijden een heel stuk de kustweg af. Wat is het hier prachtig! Een mooie kustlijn met in de verte in het water talrijke eilandjes. We stoppen regelmatig om te genieten van het uitzicht. Tegen vieren kijken we uit naar een camping. Zo komen we aan camping Zola tegen Lukovo Sugarje langs de kust. Een kleine goedkope camping, vlak aan de zee! Hier koken we zelf en s’avonds genieten we van de zonsondergang.

Geen opmerkingen: