Plitvicka Jezera Nacionalni Park

 


We willen het Plitvicka Jezera Nacionalni Park gaan bezoeken, dus rijden we het binnenland terug in. Als we aankomen is het middag en niet de moeite om nu nog het park in te gaan. 

Het weer is hier al veel frisser dan gisteren in Starigrad, geen hitte meer. We rijden wat rond door kleine vergeten dorpjes. We zitten hier dicht tegen de grens met Bosnië. Het valt ons op dat de auto’s die hier voorbij komen allemaal verschillende nummerplaten hebben, alles behalve kroaten! 

Dus wat wilt dat zeggen? Dat iedereen de grens even over rijdt om (goedkoop) inkopen te doen ; sigaretjes of wat tanken? Gaan wij ook eens kijken? 

We gaan de grens over en het valt op dat het straatbeeld hier veel armoediger lijkt. Nu is ons probleem wel dat we de koers niet kennen ten opzichte van de euro. Dus als we gaan kijken aan de benzinestation weten we natuurlijk niet wat alles hier kost. De man van het station zegt dat we ook in euros kunnen betalen, maar hij rekent hier meteen een serieuze woekerprijs. We bedanken ervoor, waarop zijn prijs al meteen zakt. 

Maar we rijden verder en terug naar Kroatië. We slapen hier twee nachten op camping Borje in Korenica, dichtbij het nationaal park.
S’morgens staan we aan de ingang van het Plitvicka Jezera NP. We zijn hier niet alleen, het is aanschuiven. Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water van de Koranarivier zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. 

Het park bezit momenteel 16 meren met daartussen 90 watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. 

Het park staat op de Werelderfgoedlijst. De Plitvicemeren zijn ondeverdeeld in de bovenmeren en de benedenmeren. 

Wij bezoeken eerst de benedenmeren. We lopen langs aangelegde paadjes. We lopen hier uren rond, van de ene waterval naar de andere.

Met het ticket dat we hebben gekocht, mag je de dag erna nog eens binnen. Dus de volgende dag gaan we naar de bovenmeren. Hier is het veel rustiger, veel minder toeristen. Ook hier lopen we weer een aantal uren rond, het is ook zo’n prachtig gebied! 

 

Geen opmerkingen: