Mombasa City Tour

 


We willen een tour maken in Mombasa en spreken de route en prijs af met Juma, een chauffeur. 

Om 10 uur pikt hij ons op. We stappen in de auto. De zetels zitten vol scheuren, aan het dashboard werkt er ook al niet veel meer, sommige ramen gaan niet meer open, alles kraakt, maar de auto rijdt nog!
Dit is geen officiële taxi, veel mensen die een auto hebben bieden ‘taxiritjes’ aan om zo hun geld te verdienen. We rijden langs de Tusks, de grote olifantentanden. Juma zegt dat dit de plaats is waar vroeger ivoor verhandeld werd. Daarna naar Fort Jesus, een fort door portugezen gebouwd. De inkom bedraagt 800 shilling per persoon. Er komt een gids op ons af. Hij geeft wat uitleg en dan vraagt hij 1200 shilling om verder te gidsen!! We bedanken ervoor en zullen wel zonder gids rondlopen. Onze chauffeur is gratis mee binnengegaan en nu begint hij voor gids te spelen. Hij gaat met ons mee door het fort dat toch niet zo interessant blijkt te zijn. We gaan naar buiten en plots is onze chauffeur verdwenen! We wachten maar wat aan de auto. Wat later komt hij opdagen met een raar verhaal dat hij is opgepakt door de politie omdat hij met ons rondwandelt en dat hij 500 shilling heeft moeten betalen. Ja zeg, weer een manier om geld te krijgen natuurlijk. We geloven er niks van. We rijden verder naar Old Town, daarna naar de Marketplace. In de Market wordt allerlei voedsel verkocht. We zien grote stukken vlees hangen, in het stof en in deze warmte. De stank komt ons tegemoet. Wat moet dat zijn als het hier nog warmer wordt? Vlak voor onze auto een botsing met 2 tuktuks. We verschieten er niet van. Na wat getrek en geduw rijden ze verder. We rijden dan ook in overvolle straten, langs de kant allemaal stalletjes met kleding en andere rommel, veel voetgangers en daartussen ook nog brommers. We rijden terug naar het hotel en onze chauffeur Juma begint te klagen dat we toch wat weinig betaald hebben. Hij doet nog een rare uitleg en vraagt 200 shilling, die we natuurlijk niet betalen.
Na de tour gaan we nog even langs Elizabeth, het meisje dat sandalen maakt. Ze kijkt ons aan en een grote glimlach verschijnt : “You came back!”… “Yes, to see you!” Ze is blij ons terug te zien. We praten nog wat en ik geef haar een broek en bloesje van mij. Ze is er heel blij mee.

Geen opmerkingen: