Sine Saloum

 


Het is tijd om naar de Sine Saloum te gaan. 

Onze vakantie begint te korten en dit moeten we toch zeker doen. We vertrekken vroeg want het is toch een eindje rijden. Sine Saloum is een natuurgebied. Het gebied is een delta, waar 2 rivieren samenkomen; de Sine en de Saloum. Er zijn mangroven en verschillende soorten zoetwatervissen. In Sine Saloum overwinteren veel trekvogels uit Europa. In Ndangane nemen we een pirogue. 

Eerst natuurlijk wat gaan tanken voor de boot. Terwijl we wachten zien we hoe enkele mannen een koe in een pirogue proberen te krijgen. De pirogues zijn allemaal met felle kleuren beschilderd. We varen voorbij een pirogue bomvol mensen, het is een pirogue ‘collectif’, lokale vervoer over het water. We zien pelikanen, ijsvogels en reigers en ook springende vissen! 

Het is heel heet en ik hou men blouse met lange mouwen aan tegen het verbranden. Onze schipper plukt enkele oesters van de mangrove. Moussa opent ze en laat ons proeven. Dan meren we aan bij een eilandje. Als we uitstappen zakken we tot aan onze enkels in de modder. Na enkele meters wordt het terug droog zand. Op onze blote voeten gaan we verder. Wat een rust en stilte hier. Er grazen wat koeien. Terug even door de modder de boot in. Na wat verder varen meren we terug aan bij een eiland: Mar Lodj. We gaan iets drinken in het campement Nouvelle Vague. Amai wat is het hier warm, een fris biertje zal deugd doen. Het is hier stil en idyllisch. Misschien wel een aanrader om langer te blijven. Misschien voor een volgende keer? We varen terug naar Ndangane en nemen afscheid van onze schipper. 

 Als we terugrijden met de auto neemt Moussa een andere weg. Niet langs de geasfalteerde baan maar door de bush, zandwegen dus. Droge landschappen met palmbomen en baobabs. Onder een grote mangoboom schuilen koeien tegen de zon. Af en toe komen we een dorpje tegen, enkele hutten bij elkaar. Ezels en geiten grazen van het dorre gras. Grote termietenheuvels, wat een werk! Oranje zandwegen tussen de dorre vlaktes. 

 


Als we door een dorp rijden houden een hele hoop kinderen met bezem ons tegen. Ze gaan in groep voor de auto staan. ‘Wij vegen de straten en vragen een kleine bijdrage om door te mogen!’ Hahaha nieuwe vorm van tol, péage? 


 

Dan stoppen we bij een hele grote dikke baobab. Hij is hol vanbinnen, langs een kleine opening kan je erin. Het zou de grootse baobab van Senegal zijn met een omtrek van 32 meter. Rond de boom zitten mensen souveniertjes te verkopen. Of we niks willen kopen?? 

 


We rijden verder en dan stoppen we bij enkele hutjes van een Sérères familie. Ze zitten met zen allen onder een boom op de grond. Een grote pot staat te pruttelen op een vuurtje. Normaal is het de bedoeling dat je iets meebrengt van voeding, rijst ofzo. Maar we wisten dit niet op voorhand en hebben niets bij. 


 

Deze mensen hebben niet veel maar wel een groot stuk grond. Zij hopen deze grond ooit te verkopen, het is dicht aan de zee gelegen, en zo rijk te worden. We zijn in de late namiddag terug in Saly. We nemen nog een douche en gaan daarna eten bij Treizeguy aan het strand. Op het strand zie je allemaal mannen fitnessen. Lopen, pompen, springen. Ze zijn hier blijkbaar wel met hun uiterlijk bezig! Spijtig.... 

Alweer de laatste dag van onze vakantie. S’morgens maken we nog een wandeling langs het strand, nog wat schelpjes verzamelen als herinnering. Nog de nodige praatjes met verkopers. Hey! Ken je mij niet meer? Euh? Je hebt bij mij eens iets gekocht! Euh? Ze lijken ook allemaal zo op elkaar hé! Dan gaan we nog wat inkopen doen. We willen sigaretten kopen die kosten hier 0.75 € per pakje, dus de nodige voorraad inslaan voor in België. 

We stappen een boutique binnen en vragen sigaretten. De man heeft maar 1 slof. Hij wil ook nog wel graag op de foto en ik moet er natuurlijk bij komen staan. Er zitten ook enkele talibé in de winkel naar de tv te kijken. Zij willen natuurlijk ook wel op de foto! Nog even langs andere boutiques om sigaretten te vinden. We zien ook nog een soort van vuilophaaldienst. Enkele kinderen komen met paard en kar aan de deur en nemen het afval mee. Het wordt zelfs een beetje gesorteerd! Er hangen zakken aan de kar waar het glas of plastik in wordt gegooid! 


 

We stappen een restaurant binnen om iets te drinken. Wim neemt pastis en ik een wijntje. Terwijl we daar zitten brengen 3 mannen een varken binnen. Het schreeuwt verschrikkelijk. De mannen brengen het varken naar de keuken en wordt daar ter plaatse geslacht. 

Als we terugwandelen naar de B&B komt er een man op een scooter aangereden. Hij stopt en zegt ons dat hij de locale fotograaf is. Heel fier toont hij zijn fototoestel; een analoog toestel van 25 jaar oud, wel een Canon. Natuurlijk moeten we van hem ook weer een foto maken en hij poseert met een brede lach.

Geen opmerkingen: