Washed Away

Zaterdag 19 april 


 

S’morgens vertrekken we om een eco-route te doen in het andere deel van Mapungubwe. 

Het is een 4x4 route en dan moet je langs een andere gate binnenrijden, de Tsugulu gate. Om aan deze gate te komen moet je het park uit en dan een stuk de openbare weg op. Als we op de R572 rijden zien we in de verte een dier op de baan. We komen dichter.... een olifant!! Hij is zo heel gewoon aan de kant van de baan takken van de struiken aan het breken. 

We stoppen en blijven kijken, hier in het midden van de openbare weg een olifant! Algoed dat er bijna geen verkeer is want we zijn weer alleen op de baan. De olifant begint te trompetteren, we rijden stilletjes verder. Later vertellen we dit aan een ranger. Hij zegt dat de olifant waarschijnlijk van Botswana komt en zo over de citrusboerderijen naar hier afdwaalt. 

De boerderijen hebben niet echt grote hekken rond hun land. En de olifanten vertrappelen deze hekken of stappen er gewoon over! Aan de Tsugulu Gate is er niemand, we kunnen gewoon binnenrijden door zelf het hek te openen. De natuur is hier prachtig met weer deze oranje rode rotsen. Het mapje dat we hebben gekregen is niet zo heel duidelijk. En de route die we moeten volgen is ook niet aangegeven. Af en toe hangt er een klein bordje aan een boom met een neushoorn op. 

We moeten gewoon proberen ‘de weg’ te volgen in het hoge gras en over rotsen. Plots vinden we nergens geen ‘weg’ meer. De weg zijn eigenlijk wat bandensporen die we moeten volgen. We kijken rond en vinden niets meer. Zouden we durven uitstappen en gaan kijken? Ja dus, we stappen uit! 

We wandelen voorzichtig wat rond de auto en zoeken een mogelijke weg. Niets te vinden! We stappen terug in en rijden wat verder waar we denken dat de route kan zijn. En wat staat daar? Een olifant! We zijn dus uitgestapt met een olifant heel dichtbij! Hij stond achter een paar bomen en daarom zagen we hem niet. Niet meer doen dus. 

We denken dat daar waar de olifant staat de weg verder loopt. Dus we wachten even tot de olifant verder gaat, maar de olifant blijft rond dezelfde plaats dus kunnen we niet verder. Het is veel te warm om hier te blijven wachten. Dan rijden we maar een stukje terug. Daar was nog een andere 4x4 loop, we doen deze wel. 

Echt fantastisch hier in deze mooie natuur rondrijden. We zijn weer helemaal alleen. We zien zebra’s, gnoes, olifanten en impala’s. Op het einde van de loop is er weer een hek dat we zelf open doen. Dan rijden we nog naar een ander stuk van het park om naar een bird hide te gaan. Maar de ranger aan de gate zegt dat de bird hide ‘is washed away’. Door de hevige regen van de voorbije weken is er hier nogal veel ‘washed away’! Bruggen zijn weggespoeld, de ‘Tree Top Hide’ is weggespoeld en het duurt ook altijd lang voordat alles terug in orde is. Ook hier is de natuur weer prachtig! 

Het is een bos dat cultureel erfgoed is omdat er heel oude bomen staan. We zien hier giraf, zebra, gnoe en impala’s rondlopen. We rijden terug naar de Main Gate maar moeten helemaal rondrijden omdat er ook weer een brug is weggespoeld. In onze hut houden we even siesta. 

Dan gaan we nog 2 loops doen. De ‘Kanniedood’ loop is echt wel avontuurlijk te noemen! Je kan deze maar in één richting doen omdat de weg soms zo steil is dat je niemand ziet aankomen. Het wordt al donker. We gaan in het kleine restaurant iets eten want dan mag je na 6 uur nog rond rijden tot aan je hut. 

Na het eten is het pikdonker en we moet nog zo’n 15 km door de bush voordat we aan het Leokwe Camp zijn. Griezelig zo in het donker! We doen dus zelf een ‘night drive’! Met onze lampen schijnen we in de bush. We kijken rond maar we zien niets. Dus we hopen er al niet meer op. 

Tot we opeens 2 grote poezen op de weg zien! Luipaarden! Natuurlijk zijn ze weer snel verdwenen in de bush. Wij maar schijnen met een lamp maar niets meer te zien. Deze dag hebben we echt genoten van de prachtige natuur van Mapungubwe. 

Echt ongelooflijk. En dan de dieren er nog bij dat maakt het helemaal af. Alhoewel we hier niet zo veel dieren gezien hebben. Ik vind het een beetje spijtig dat we morgen hier al terug vertrekken. We moeten ons huisje en de prachtige natuur verlaten. Maar er is nog meer te zien. 

Op naar Tzaneen! 

Info Mapungubwe Het restaurant is open tot 8 uur. Dus als je daar gaat eten kan je zelf nog een night drive doen. Op hun website staat dat het restaurant maar tot 4 uur open is, daarom hadden wij inkopen gedaan in Alldays. Wat echt niet nodig is, wat eten betreft. We aten daar voor R144 (14€), kipschnitzel met salade en fritjes en frisdrank voor 2 personen. Bijna de moeite niet om zelf te koken en je kan later nog rondrijden in het park. Als we dat hadden geweten hadden we zeker 2 keer gaan eten! Geen alcohol te koop in het park ook niet in het restaurant dus dat moet je wel zelf meenemen en best aankopen in Alldays, ook andere dranken.

Geen opmerkingen: