Swaziland

Picnick in Swaziland

Swaziland is een klein koninkrijk dat in Zuid Afrika ligt. We hebben besloten om ook daar een kijkje te gaan nemen. Aan de grens staat een rij mensen te wachten. We gaan ons stempeltje halen en betalen een klein bedrag voor de auto. Een man doet de bareel voor ons open en we mogen doorrijden.
Onderweg stoppen we even om van het uitzicht te genieten en de benen even te strekken. Er stopt een busje en er stappen een tiental kindjes uit met een rugzakje. Ze merken ons op, die twee witte mensen, en komen uitgelaten op ons afgelopen. Een vrouw aan de kant van de weg ziet dit en roept naar de kinderen, plots zijn ze veel kalmer. Ze komen toch stilletjes naar ons maar vragen niets. We weten wel wat ze willen, maar we willen niets geven. De Swazi vrouwen zijn heel bekommerd om hun kindjes en willen niet dat ze bedelen. Als kindjes gaan bedelen en ook nog veel krijgen dan gaan ze niet meer naar school, want op straat krijgen ze immers meer!
We vinden een goede accommodatie in de Ezulwini Valley. s’Avonds gaan we naar een sjiek restaurant want we hebben iets te vieren, mijn lief zijn verjaardag. We drinken een aperitiefje en eten een mixed grill met groentjes en frietjes met een fles wijn erbij. Het eten is echt lekker, zelfs de frietjes zijn hier lekker! Daarna nog pannekoekjes met chocola en een bessenmousse. Dit alles voor nog geen 300 emalangeni (nog geen 30 euro).
De munt van Swaziland, de emalangeni, is alleen geldig in Swaziland. Zelfs de briefjes kan men niet laten wisselen in een ander land. Men kan hier wel met de zuid afrikaanse rand betalen, maar men zal weergeven in emalangeni.
Als we aan een tankstation zijn komt er een jongen naar ons en wil iets vragen. Hij haalt een 100 dollarbiljet boven en wil weten van ons of het echt is. We vertellen hem dat wij alleen de euro kennen en dat we het niet weten. We willen hem niet teleurstellen, hij lijkt nog zo blij te zijn met deze (valse) schat…..
We rijden naar de Tea Road. De eigenaar van de backpacker waar we verblijven heeft ons deze tip gegeven. De Tea Road is vroeger aangelegd door iemand die daar theeplantages wou beginnen. Maar omdat de grond daar vooral uit rotsen bestaat lukte dit niet. Nu is het een verlaten weg met hier en daar een huisje maar echt prachtig om te zien.
We gaan naar Mantenga cultural village, de dansers zijn ‘wereldberoemd’ want het blijkt dat ze ooit in Belgie waren. De zang en drums is echt wel opzwepend en je hebt moeite om stil te blijven zitten. Op het laatst mag je meedansen, maar wij stijve belgen kunnen niet goed volgen.
Ook nog naar de Mantenga Falls geweest en wat kiekjes gemaakt.