Zuid Afrika 2009 -2

in Zuid Afrika rijdt men aan de verkeerde kant van de baan

In Zuid Afrika rijdt men aan de verkeerde kant van de baan: links dus. In het begin is dit natuurlijk wel een grote aanpassing. Op vele plaatsen was er heel weinig verkeer en dat viel wel mee dan, maar soms moest ik men chauffeur laten herinneren dat het links rijden is….
Het is wel uitkijken op de baan! Er mogen dan wel weinig auto’s zijn, toch ben je nooit alleen! Er lopen veel mensen aan de kant van de baan, zelfs op de snelweg. Weinig mensen hebben hier een auto (daardoor het weinige verkeer?). Om ergens te geraken gaan ze liften, zelfs op de snelweg. En het is natuurlijk ook gemakkelijker om op een geasfalteerde weg te wandelen of te fietsen dan op een zandweg dus gebruiken ze de banen ook als fietspad, voetpad of zelfs kruiwagenpad…
Als ze aan het liften zijn en er stopt niemand kunnen ze nog altijd mee met de taxibus.
Dit zijn minibusjes met meestal een te groot aantal passagiers. Ze nemen het niet zo nauw met regels en stoppen waar ze willen als er iemand af moet stappen, zelfs op de snelweg. Voor een paar rand mogen ze meerijden maar vaste tijdstippen zijn er natuurlijk niet. Deze busjes worden hoofdzakelijk door zwarte of gekleurde mensen gebruikt.
Je ziet ook veel mensen op de baan met een kruiwagen. Die wordt gebruikt als een multifunctioneel vervoermiddel. Ja wat doe je als je geen auto hebt. Dan ga je naar de winkel met een kruiwagen en laadt die vol met je boodschappen! Ik zie mezelf dit niet doen bij ons in het dorp, ze zouden me zot verklaren. Een kruiwagen kan je ook gebruiken als kinderwagen, er kunnen er wel een paar in. En als je moe bent ga je er in liggen met je voeten op de handvaten en dan is het een echte relaxzetel.
Dan zijn er ook nog dieren op de baan; koeien, geiten en apen. In Swaziland zagen we ook varkens op straat.