Komani Lake

 


We hebben een boottour geboekt op het Komani Lake. We hadden er een filmpje van gezien op you tube en dit willen we echt niet missen.

Dus vroeg op en om 8 uur vertrekken we met 3 auto’s (niet die van ons) en nog andere mensen van de camping. Onze albanese chauffeurs rijden hard! Het lijkt wel een rally! Zeker hier met die bochten en smalle baantjes. Het laatste half uur zien we bijna geen mensen of auto’s meer. Hier en daar een huisje of boerderij. Na 1.5 uur komen we aan in Koman.

De boot ligt al voor ons klaar, het is een ijzeren boot met wat bankjes. Het is vandaag niet zo heet en zelfs bewolkt. We kunnen vooraan in de boot zitten en genieten van deze tocht.

Lake Koman is een grote lange kloof die door een stuwdam te bouwen nu een brede rivier heeft gevormd. Een lange rivier tussen een kloof. Hier vaart ook een taxiboot éénmaal per dat op en neer (3 uur enkele richting) om de lokale bevolking van “publiek” transport te voorzien. Vroeger vaarde hier ook een car ferry, dan kan je met je auto naar de andere kant van de kloof. Maar sinds er een weg is aangelegd is rond de kloof was deze niet meer rendabel. Wat we wel spijtig vinden want anders hadden we met de auto deze trip gedaan en dan aan de andere kant enkele dagen gebleven. Daar blijkt een mooie vallei te zien, de Valbona Vallei. Daar zullen we ooit voor moeten terugkomen!

Terwijl we varen zien we hier en daar een huisje aan de oever. Ongelooflijk dat je hier kunt wonen, zo afgelegen. Maar je krijgt er wel een mooi natuur voor terug. Hoge bergen en kliffen en je kan in het water gaan zwemmen. Mensen leven van visvangst en telen zelf hun groentjes hier aan de kant van de rivier. Kindjes die ons opmerken zwaaien naar ons. Als we voorbij een mariabeeld in de rotsen varen maken de albanezen die meevaren een kruisteken.


Geen opmerkingen: