Semonkong Lesotho

 


Goed geslapen! 

Vroeg in’t bed en ook weer vroeg op! Aan het ontbijt weinig volk, we checken uit en vertrekken al rond 8 uur. 

Op naar Semonkong nu! Eerst een gravelroad van 7 km. Dan de “highway”, dat gaat goed vooruit. We weten dat we na Maredon rechts af moeten slaan richting Roma, maar we zien geen wegwijzer voor Roma. Uiteindelijk slagen we ergens af, omdat we denken dat het die richting wel zal zijn. 

Als we het kruispunt voorbij zijn zien we een wegwijzer, we zitten toch goed! Het is weer een weg met mooie landschappen. Maar dan wordt het gravel, voor meer dan 60 km! 

Op sommige plekken is het echt hotsen en botsen : African Massage! We rijden verder en komen een brug tegen. Het water van de rivier stroomt over de brug. Oh nee… Het is hier toch niet zo droog dan we dachten. Regelmatig moeten we door grote plassen met veel slijk. Er is bijna geen verkeer, af en toe komt er een vrachtwagen langs, maar met een enorme vaart, dat we soms denken dat hij ons gaat meenemen! 

We komen veel herders tegen, met schapen, koeien, ezels en wat honden. De herders zijn bijna altijd te paard, met een deken rond hun lijf en een soort bivakmuts op hun hoofd, of een hoed. Zitten we hier in het wilde westen? Een herder doet teken om een foto van hem te nemen. 

We rijden verder en de weg is soms echt slecht, het lijkt ook eindeloos te duren en dan begint het nog wat te regenene ook. Eindelijk een teken van een dorp in de verte : Semonkong! Nu hebben we uren bijna niemand of niets gezien van enig teken van leven en hier is ineens een levendig dorp met een markt, vele stalletjes, veel volk en ook koeien op de weg! We kijken uit naar de lodge, we vinden het niet zo goed, Ik vraag het aan een meisje langs de weg, het is niet veraf meer. Nu begint het echt hard te regenen, en dan ineens… de lodge! We parkeren en rennen in de gietende regen naar binnen. Effe een serieuze storm! 

We gaan in de bar zitten, voor mij een wijntje en voor Wim een biertje. Een biertje? T’is een fles svan 75 cl, dus dat zijn er ineens 3! Oef, effe bekomen. Na een half uur is het gedaan met regenen en gaan we naar de receptie. 

We krijgen een rondavel met een haardvuur. Dat kunnen we nu wel gebruiken en Wim steekt het vuur aan. 

S’avonds is het hier koud dus dat kunnen we gebruiken! We rijden nog even naar de winkel voor sigaretten. In het supermarktje staren de mensen ons aan. Vooral de kinderen kunnen hun ogen niet van ons af houden. In de winkel is niet veel te verkrijgen; snoep, waspoeder, wat conserven en zakken bloem, mais, maar bijna geen groenten en geen vers vlees. 

We rijden terug naar de lodge en komen voorbij een café. Kom, we gaan er ene drinken. Wij binnen, mensen kijken natuurlijk weer raar op? Er zijn alleen grote flessen bier en zoiets als smirnoff ice. We bestellen zo een fles en drinken er samen van. 

De muziek staat er keihard. Terug naar de lodge, het is al lekker warm in onze rondavel. Lekkker douchen en genieten van het haardvuur met een glaasje wijn. 

Tijd om te gaan eten. Wat schaft de pot deze keer? Linzensoep, Wim neemt lam en ik neem vis, we krijgen er wortelen bij, rijst met kruiden, dessert cake met vanillepudding.

Geen opmerkingen: