Hoima naar Fort Portal, Kibale national forest, Chimps!

Vrijdag 8 augustus 


 

Goed geslapen! 

We waren vroeg gaan slapen maar nu ook veel te vroeg op. Het is nog donker als we vertrekken. We proberen nog wat te slapen in de auto maar er is weer vanalles te zien aan de kant van de weg dat je niet kunt slapen. Hoe dichter we bij Fort Portal komen hoe meer het landschap veranderd, veel meer heuvels. Ook vele theeplantages wat het allemaal veel groener maakt. 

Groene heuvels met hutjes erop. Het wordt hier nog mooier! We kijken ons ogen weer uit! Wat we allemaal gezien hebben, ik noem het zo even op, het blijkt een lijst maar als ik het in een verhaal moet gooien dan schrijf ik een boek! 

De afstanden zijn hier lang, niet in kilometers maar in tijd. Het is ook bijna altijd zandweg waar je maximum 50 km per uur kunt rijden, als ze al goed zijn anders gaat het maar traag, gemiddeld zal het 40 per uur zijn. 

In Kibale Forest gaan we de chimp tracking doen. We zijn er te vroeg dus eten we er nog iets; een rolex! Een rolex is een chapati, soort pannekoek, met een omelet met fijne groentjes tussen. Het is iets typisch voor Uganda en het is heel lekker! 

We gaan met een gids het regenwoud in, het gaat vlug, we kunnen hem bijna niet bijhouden. Na een tijdje goed doorstappen horen we de chimpansees krijsen! De gids zegt dat ze aan het jagen zijn en waarschijnlijk een aapje gevangen hebben. 

We lopen verder en dan zien we ze slingeren in de bomen. Ze komen naar beneden, lopen rond ons zonder hen te interesseren in ons, ze lijken ons niet te zien. We lopen verder en daar zitten 2 chimps met een red colobus monkey. 

Ze hebben het gevangen maar het leeft nog. De chimpansee haalt organen uit het lijfje van de red colobus en eet ervan! Gruwelijk! Het aapje wil nog vluchten. Maar de chimpansee legt zijn poot erop en zwiert met het aapje.... en haalt nog wat uit zijn buikje. 

En dan gaat de chimp rustig wat blaadjes eten. De red colobus leeft nog altijd en je ziet de verschrikking in zijn ogen. Het probeert weer te vluchten! De chimpansees erachter en dan zien we ze niet meer. 

We hopen dat het aapje snel dood zal zijn en niet meer afziet. Dit was echt gruwelijk! De gids zegt dat je dit niet gauw zal zien omdat de chimps niet altijd jagen. ‘You are lucky!’, zegt hij. Zo ‘lucky’ voelen we ons niet, het was afschuwelijk! Vreselijk dat de chimps het aapje niet meteen doden, ze lijken er mee te spelen en te wachten tot het dood is. 

De chimps zijn weg en wij gaan weer verder, terug naar de auto.

Geen opmerkingen: