How are you?

Donderdag 7 augustus 

 


Het heeft hard geregend deze nacht! Tenten staan onder water. 

Al goed dat wij niet in een tent zitten! Op weg naar het ontbijt zien we weer warthogs over het terrein lopen. Ze liggen bijna in de tenten, wel grappig. Na het ontbijt vertrekken we. Ons doel vandaag is Hoima, maar we rijden er niet recht naartoe, we rijden langs Lake Albert. 

Dus meer kilometers, maar ook mooiere landschappen. Eerst rijden we nog een groot stuk door het Murchison Park. We zien dorpjes waar weinig mensen ooit komen, zo afgelegen! We rijden naar Wanseko, een vissersdorpje. 

In Wanseko lopen we naar het strand van Lake Albert. Aan de overkant zien we Congo liggen.... Er liggen allemaal vissersbootjes aangemeerd. De vissers beginnen s’nachts te vissen en s’morgens brengen ze de vis binnen. Dan verkopen ze alles en tegen de middag is het rust. 

We kijken wat rond en nemen foto’s van de vissersboten. Enkele kinderen hebben ons in het oog. Ik heb een klein fototoestel bij maar ze hebben het gezien. Ik vraag eerst of ik een foto mag nemen. Ik gebaar dat ze wat samen moeten gaan staan, een beetje traag gebeurt dat. Ik neem een foto en meteen willen ze zien hoe ze er op staan. 

Met hun kleine zwarte vingertjes wijzen ze aan waar ze staan op de foto en allen zeggen ze hetzelfde zinnetje in hun taal. Ze vragen om nog een foto en nog één! Weer al die vingertjes op de display van het toestel. Ze lijken hun ongelooflijk te amuseren en lachen en roepen. Dus we doen dat weer eens over en zo gaat dat een paar keer door. 

Een kindje heeft een speelgoed gsm en doet alsof hij een foto van mij neemt. Een ander heeft een speelgoed auto bij, gemaakt van een plastik flesje en de dopjes zijn de wielen. Ze hebben t-shirtjes aan van H&M en Esprit, wel binnenste buiten en achterstevoren! 

We rijden weer verder. Het is hier heel afgelegen, er wonen weinig mensen maar toch is het hier zo mooi. Hutjes aan Lake Albert en op de achtergrond de bergen. Een ideale vakantieplaats. En zo warm! We stoppen omdat we een hele kudde koeien in het water zien staan. De koeien van Uganda hebben heel grote horens, het zijn de Ankole cows. 

Het is hier heel warm dus we blijven niet lang en rijden door. In Butiaba is ook een strand waar vissers aankomen dus we gaan een kijkje nemen. Vissersboten liggen aangemeerd, met de hutjes en de palmbomen om de achtergrond is dit weer een prachtige locatie. We lopen het strand op. Vissers zijn hun aan het wassen in het meer. 

In Biso stoppen we aan een “hotel-bar”; Hotel Albert Nile. We bestellen een drankje maar al wat we opnoemen hebben ze niet. Dus de keuze is niet groot, alleen bier. Het is een groot hotel maar er is niemand. Alleen een paar localen die hier komen biljarten. Biljarten is hier een national sport denk ik want overal zie je biljarttafels staan buiten. 

We zitten op het terras en aan de overkant zijn er kinderen die ons in het oog houden. Elke keer als we hun kant op kijken beginnen ze te wuiven. Wuiven nogal zo’n nationale bezigheid! In Hoima is het druk en ook nog wegenwerken. Dus we moeten om rijden. 

Eindelijk zijn we aan het Kontiki Hotel waar we een nachtje blijven. Na een goede douche gaan we eten. Wim neemt pork en ik beefsteak. Het smaakt heerlijk! 

Het was een lange dag en we hebben weer vele dingen gezien; zoals mensen die hun fiets of hun brommer wassen in de rivier, kindjes met ronde brooddoosjes op hun hoofd, een afgehakte geitekop langs de weg, etalagepoppen met dikke poepen, doodskisten met kleine vensterjes te koop op straat, mannen die hand in hand lopen! 

En ook natuurlijk de vele kinderen die roepen : ‘How are you?’, maar klinkt meer als :’how a you?’. Gelovig zijn ze hier wel want overal zie je spreuken als ‘praise god’ en ‘God is able’, vooral op auto’s en bussen. 

Af en toe valt ook nog de elektriciteit uit, dus in de pikdonker zoeken naar een lamp om iets te zien, wat zijn wij toch sukkelaars!

Geen opmerkingen: